Здравей, Мария, радвам се, че си на гости в моето виртуално пространство. Разкажи ми малко повече за себе си? Бързам да споделя, че ти си нежна и чувствителна и в същото време предприемчива и конкурентноспособна. Това силно ме впечатли в теб и реших, че може да си вдъхновител за читателките на блога ми.

Здравей, Невена, благодаря ти за поканата, за мен е удоволствие да ти гостувам. Казвам се Мария Тонева и съм създател на блога www.mariatoneva.com – място за отношения, личностно развитие и лайфстайл. От Харманли съм. Прекарах 9 години в Пловдив, където следвах и работих. От няколко години живея в Англия. Следвам максимата, че човек се учи и развива цял живот. Вярвам в силата на мечтите и целенасочената, упорита работа за постигането им. Също така за мен личният живот, семейството и приятелите са приоритет. Стремя се да балансирам и да отделям необходимото време и енергия за обогатяване на взаимоотношенията. Обичам да пътувам и да създавам контакти с хора от цял свят. Да прекарвам време сред природата, да чета книги и да пиша в нещо като дневник. Обичам и  да пиша статии за блога, с които се опитвам да бъда полезна на хората и да се изразявам творчески.

 

Конкурентноспособни ли са чувствителните жени в наши дни?

Много зависи от каква гледна точка. Има една широко разпространена представа, че за да си успешен и проспериращ, трябва да си рязък, безпардонен, властен и да налагаш своето със сила. От тази перспектива предполагам не. Чувствителните хора сме деликатни, дипломатични, много държим на отношенията с хората и сме прекалено състрадателни, за да поддържаме такъв стил на поведение. Но това е остаряла, авторитарна схема на бизнес и лидерство. Тя за щастие постепенно започна да се измества от нов тип работна среда, която в западните икономики се разпространява все повече. Това е среда на уважение, сътрудничество, приемане на различията като обогатяващи екипа. Балансиране между личен и професионален живот. Свободно изказване на различно мнение. Имам щастието да работя в такава организация и виждам как превъзходното отношение към служителите се отплаща с лоялност, висок морал и даване на всичко от себе си. Смятам, че чувствителните жени сме много конкурентноспособни. Ние сме изключително добри лидери в компании, изградени на принципите на емоционална интелигентност и „нежна сила“ ( от английски „soft power” ), а това, надявам се, е бъдещето.

 

Предприемчивостта е качество, което много уважавам във всяка жена. Смятам, че ние, жените, трябва да се поддържаме и затова искам да вдъхнем сила и увереност на дамите, които искат да стартират собствен бизнес, а не се осмеляват да предприемат действия. Какво би посъветвала по-нерешителните?

Ние, жените, сме непресъхващ извор от енергия, когато се занимаваме с неща, които обичаме. Жените имаме тази божествена функция да създаваме и тя не се ограничава само със създаването на семейство, което, разбира се, е много важно и ценно. Но ние имаме ресурс да изграждаме и други невероятни неща.Според мен предприемчивостта се основава на две качества – вяра в себе си и склонност да се поема риск. Зоната на комфорт, за която толкова се говори напоследък, е много уютно място, но ако човек не се провокира от време на време да излиза от нея, води до застой. Стартирането на собствен бизнес е голямо начинание и като хора изпитваме страх от новото и неизвестното. Нормално е. Искаме да имаме всички карти на масата, за да решим трезво. За съжаление обаче нещата не работят по този начин. Яснотата, познанието и уроците идват от действието и ангажираността, а не от мислене и преценяне. Или обобщено, бих посъветвала по-нерешителните просто да пробват. Нека си дадат позволение да опитат и да вярват, че в каквато и насока да се развият нещата, те ще се справят. Аз също поддържам идеята, че жените трябва да се подкрепяме и да си помагаме. Така можем да постигнем много повече.

Нашето виртуално запознанство се породи покрай Форевър. На какво те научи сътрудничеството ти с компанията?

Форевър ми даде много ценни уроци и определено съм много благодарна за този опит. Научи ме, че отказът не е фатален и в крайна сметка, когато човек не се страхува от отказ, той продължава да опитва, а когато е парализиран от страх от отхвърляне пропуска много възможности без дори да го осъзнава. Друг урок беше потвърждението, че успехът наистина е функция от време, работа и ентусиазъм. Толкова сме свикнали с истории от медиите за мигновен успех, че ако нещо не се случи веднага или първата година, се отказваме. А истината е, че стойностните неща изискват много време, енергия и постоянство. Обикновено доста повече, отколкото сме си представяли в началото. Разбира се, всичко това е валидно, когато човек е намерил правилното за него призвание.

Вярвам, че човек трябва да извлича правилните уроци и да прилага наученото. Радвам се, че и ти мислиш като мен. Аз знам, че съм на правилното място и в правилното време и сътрудничеството ми с компанията може да ми донесе само позитиви. Тук срещнах много стойностни хора. Част от тях се включиха в моя екип, с друга част поддържам и до днес отношения. Това, което ни свързва, е повече от сътрудничество. Вяра, позитивизъм, постоянство са ключовите думи, които ни водят към реализирането на целите. Отборната игра ни прави силни и уверени.

 

Как подбираш темите в блога си?

Обикновено черпя идеи от личните си преживявания. Смятам, че една лична история е много по-въздействаща и способна да мотивира хората към действие. За мен читателите са много важни, както и връзката с тях. Често си говоря с някои от тях, питам ги кои теми са им интересни, за какво биха искали да научат повече. Подбирам темите като вземам предвид от какво се интересуват моите читатели и какво аз изпитвам нужда да споделя. Освен това винаги се старая да бъда искрена и открита. Споделям мнението си и известен личен опит по теми като отношенията с любимия, как чрез личностно развитие можем да подобрим всички сфери на живота си или пък как да създадем правилна настройка и да предприемем действия за повече изобилие и по-висок стандарт на живот. Синтезирах част от познанията си по тези теми в електронната книга „Сладка, Секси, Сензитивна“ и листа с упражнения „Как да поставяме граници“, които посетителите на блога могат да изтеглят безплатно от страницата Безплатни материали.

Благодаря ти, че предоставяш инструментите, които си разработила и на моите читателки. По-лесно се върви по утъпкан път 🙂

 

Смяташ ли, че всеки човек се ражда с призвание и открила ли си твоето?

Доста труден въпрос. Предполагам всеки човек се ражда с призвание, но дали и кога ще го открие, е отделен въпрос. Свикнали сме да свързваме идеята за мисията с блестяща кариера, златни медали от състезания, големи проекти и признания. А всъщност това е толкова индивидуално, колкото и хора има по този свят. За една жена мисията й може да бъде да отгледа здрави и способни деца, които да постигнат много в живота си като възрастни. За друга жена призванието й може да бъде съпруга и да подкрепя мъжа си да стане успешен и да прави големи неща в света. Трета жена може никога да не стане майка и съпруга, а да допринесе по свой си начин, чрез професия, благотворителност или научна дейност. Това са просто няколко примера, макар че има толкова много различни истории и човешки съдби. Крайно време да спрем да се слагаме в кутийки, че животът на всеки един от нас трябва да протече по „общоприетия начин“.

Да откриеш призванието си не е много лесно и не е линеен процес. Може да се окаже, че човек трябва да пробва много неща, преди да намери своето. Понякога това отнема години и много търсения. При други хора става по-лесно. Те знаят още от ранна възраст какво искат да правят и просто го следват. Винаги благородно съм завиждала на този тип хора. Към този момент не бих могла да кажа категорично, че съм намерила своето.

 

Пожелай нещо на нашите читатели.

Искам да им пожелая да бъдат смели. Да поемат рискове и да се изправят срещу страховете си. Да мечтаят мащабно. Да вярват в себе си и да бъдат толерантни и приемащи себе си в целия процес. И не на последно място, да бъдат здрави, обичани и да се радват на живота.

Ако това интервю ти е харесало и смяташ, че информацията трябва да достигне до повече дами, ще се радвам да го споделиш.

Вашият коментар

Направи първата си крачка към промяна на потреблението с пакета "Лична хигиена" и получи веднага лична отстъпка. Продуктите в него съм подбрала специално за теб с много внимание и грижа. Научи повече
Включи се онлайн със стартов пакет и получи веднага 30% отстъпка и правото да развиваш собствен бизнес с Форевър Включи се сега
Свържи се с мен
НевенаViber
Искаш ли да знаеш повече за Алое Вера продуктите?

Запиши се за нашия бюлетин с новини и получавай полезни статии, новини за продукти и промоции или още нещо :)

Thank you for subscribing.

Something went wrong.