Здравей, Мария! За мен е изключително удоволствие, че се съгласи на това интервю. Представи се в няколко изречения.

ЗДРАВЕЙ!:)))

Аз съм Мария. Имам си семейство, моята любов Емо  и две изумителни деца – Ида и Камен. Децата са моите най-големи учители по предмета Що е то обичане  и как се живее на света. Имам висше образование по история и география. Географията също ми е страст. От малка обичам да пътувам и да гледам географски предавания, любимото ми беше „Атлас“. Като пораснах попътувах и поживях на интересни места. Щатите, Лондон, на един гръцки остров, но в един момент усетих, че тук ми е мястото и останах в България.
Но понеже ме питаш коя съм аз – отговорът е,  едно пораснало момиче на 40 с любопитсво и хъс за живот. Всеки ден намирам по нещо от себе си в другите. Обичам също да правя торти с дух и вдъхновение.

 

Да сме майки, съпруги и домакини сякаш е нещо, което приемаме за даденост. Какво се случва обаче, когато превърнем тази даденост в страст?

Когато една жена стане съпруга, майка и домакиня, животът й се преобръща, поне моят.  Влизаш в едно море, без да знаеш как се плува и просто започваш ден след ден да се учиш. След известно време  вече ти е… не – бих казала, по-лесно, а по-ясно и предвидимо. Натрупваш опит. Обаче идва един тънък момент, в който жената започва да се пита – Къде съм аз сега? Коя бях преди? Каква искам да бъда? Дали  не съм на този свят и за още нещо? И в тези фини моменти, ако не ги изпуснеш, се раждаш самата ти с едно от твоите призвания (за мен човек има потенциал да се развива в повече от една сфера). Та, призванието за мен е  тази страст.
Аз избрах тортите или може би те ме избраха – кой знае? Знам само, че като включа фурната и ми замирише на ванилия, всичко друго изчезва……магия някаква.

 

Как се роди твоята страст към „сладките изкушения“?

В един период от живота ми, останах няколко години без работа и тогава именно се появи нещото – любопитството към тортите. Разбира се, съм работила на няколко места, но непрестанно усещах как не съм си на мястото. Беше като да вървиш срещу течението. Така че бих казала на читателите, да наблюдават своите трудни ситуации, те са много полезен индикатор, а пък скуката е  страхотен двигател. Тя може да изкара най-доброто от човека, на което е способен.  Първият ми кекс, много го харесаха у дома, а пък аз му сложих име кекс „Наслада“. Започнах да правя и други сладкиши и да им давам имена.  Търсех информация и записвах рецепти. После започнах да правя свои комбинации от рецепти. Първите ми опити за торта не бяха много успешни. Имаше и такива, които завършваха в кофата за боклук. Но това любопиттсво, за което говоря, ме движеше напред стъпка по стъпка. Започнах да правя торти за подарък изненада на приятели, те също ги харесваха. Семейството ми и приятелите ми започнаха да ме насърчават да се занимавам по-сериозно с това начинание. Оттогава досега изминаха десет години. Осъзнах, че потенциалът ми има нужда от постоянно подклаждане. То е като съзидателен огън, за когото трябва да се грижа, за да го подклаждам непрекъснато.. От две години посещавам професионални сладкарски курсове.

Докато разглеждах твоите захарни творения, сякаш бях в друг свят. Те са не само изкушаващи, но и презентирани по уникален начин. Гарнирани с щипка любов и букет от думи, които извират дълбоко от сърцето ти. Мислиш ли много преди да се спреш на подходящите имена и описания на сладкишите си?

Не, не го мисля, по-скоро го чакам този момент. Той идва бързо, защото това  е финалният щрих на всяка торта или сладкиш. След презентацията, историята за тази торта е разказана и приключва. После вече мога да мисля над нова идея. А всяка торта си има послание и зависи от това с какво ме е вдъхновил човекът, за когото я правя. Винаги ги свързвам, за да може, когато опита една хапка, той да знае, че тя е за него. Мисля си, че хората ги усещат тези неща и затова им харесват.

Разкажи ми малко повече за курса за Модерни десерти на Амюз Буш

Модерното  и авангардно сладкарство е профилът, към който съм се насочила. Интересно ми е, защото там има много артистичност във формите и вида на тортите и сладкишите. А в същото време, вкусовете са много любопитни. Например ванилов крем с лавандула; карамел и тъмна бира; пралине с шамфъстък или пък сметанов мус с кашу. Използват се още шафран, розова вода и Руби шоколад (това е нов вид  розов шоколад, от специален сорт какао).  Всичко това научих на този курс миналата година, който се провежда в това училище с малка група от хора, с които споделяме обща страст. Много е приятно и вдъхновяващо. Първият ми курс за италиански десерти, беше точно там.

 

Творенията на Мария от курса за модерни десерти на училище Амюз Буш

 

 

Мини тортички с мус от шам фъстък и център с малинов крем

 

Забелязала ли си връзка между формите и цветовете на сладкишите ти и моментното ти настроение?

ДА,  има такава връзка, но основното което ме движи е нещо много по-постоянно. Създаването на една торта започва ето така:

  • идея;
  • проект на тортата;
  • какви съставни части ще има;
  • какви  нови комбинации  мога да опитам после;
  • пристъпвам към действие;

Вече в самия  процес, импровизирам и то много, с вкусовете и формите. Дори понякога, променям голяма част от идеята, ако се сетя за по-добра.  Като се замисля, почти винаги слагам по щипка нетипичност . Например правих торта ГАРАШ и  настъргах бобче ТОНКА (то прилича на индийско орехче, но е с  леко горчив вкус на костилка от череша и бадем), после я украсих със златен прах и се появи комета в тъмно шоколадово небе – забавно е .

 

Кога едно хоби се превръща в професионален занаят?

Ами…… предполагам, когато човек натрупа малко опит, желанието е все по-голямо и иска да се развива. Смятам, че няма точен момент. По някое време се престрашаваш и го правиш. Така го чувствам аз, като естествено продължение на това, което си избрал.

 

Кои са любимите ти десерти за хапване и приготвяне?

Ами как да избера? Не зная…Постоянно идват нови такива. Но да кажем, че никога не ми омръзват – хрупкави каноли с безбожно вкусен крем с рикота и портокалови корички, оваляни с шамфъстък – например. Обичам още Еклери с крем Англез, или пък торта Естерхази с портокалов аромат (това си е моята версия). Или пък мус с пралине от шамфъстък и бадемови хрупкави блатове. Шоколадова Павлова с ягоди и още много по толкова.

Шоколадов веган чийзкейк

 

Какви са бъдещите ти планове?

В близко бъдеще планирам да развия още повече уменията си в модерното сладкарсво. През следващия месец съм на курс в едно от най-добрите сладкарски училища Pastry Academy за Модерни десерти с тема „Пролет“.
В дългосрочен план ми се върти една мечта… За една любима картина на Ван ГОГ, закачена на стената в моята  малка бутикова сладкарница във Велико Търново. Обичам да си споделям мечтите, защото така ги предизвиквам да се приближават.

 

Кога животът носи смисъл и удовлетвореност?

Животът носи  смисъл и удовлетворенот, когато си стъпил на пътя си, тежиш си на мястото и следваш мечти и цели.  Животът със смисъл е движение и градация, а с тях идва и удовлетвореността да се чувстваш полезен и да даваш на другите хора частици от себе си. А какво е това, ако не любов! С любовта, животът ти е пълноценен, защото без нея,  нито една торта не би могла да е истинска (метафорично и буквално казано).  А ако до себе си имаш  и няколко човека за обичане, тогава той, животът, е прекрасен!

 

Пожелай нещо на нашите читатели

Скъпи читателю, пожелавам ти да бъдеш здрав, като тук имам предвид да се смееш от сърце. Пожелавам ти да бъдеш смел в мечтите си и тогава, постигането на целите ти, ще ти се струва не проблем, а само казус за решаване. Пожелавам ти любопитство, за да търсиш и намериш себе си!
И накрая знай, че: „Ако животът ти поднесе лимони, винаги можеш да му ги върнеш и да си поискаш шоколад!“

Благодаря ти, Мария, за прекрасните и вдъхновяващи думи. Ти си изключително позитивен и земен човек. Радвам се, че успях да се докосна до тази чиста и искрена душа. Вярвам, че нашето биополе влияе и на нещата, които създаваме. Повече за Мария и нейната страст, можете да откриете в нейния блог.

Ако информацията, която подбрах за теб ти е била интересна, ще се радвам да споделиш интервюто с приятелите си.

Вашият коментар

Направи първата си крачка към промяна на потреблението с пакета "Лична хигиена" и получи веднага лична отстъпка. Продуктите в него съм подбрала специално за теб с много внимание и грижа. Научи повече
Включи се онлайн със стартов пакет и получи веднага 30% отстъпка и правото да развиваш собствен бизнес с Форевър Включи се сега
Свържи се с мен
НевенаViber
Искаш ли да знаеш повече за Алое Вера продуктите?

Запиши се за нашия бюлетин с новини и получавай полезни статии, новини за продукти и промоции или още нещо :)

Thank you for subscribing.

Something went wrong.