Много често многодетните майки казват, че няма значение дали децата са едно, две или три. Време, желание и възможност винаги ще се намерят. С една такава позитивна и отдадена майка искам да те запозная в това интервю. Огледай се, може да се припознаеш.  Светът на жените е пълен с предизвикателства и възможности. Тайната се крие в това да приемеш тези предизвикателства и да се осмелиш да се противопоставиш на общоприетите „истини“. Неслучайно някои от въпросите ми са клишета, с които исках да оборим твърдения, наложени ни от обществото…

Здравей, Мая, представи се на нашата аудитория?

Здравейте на всички!

Аз съм на 35г., имам три деца – на 3, 6 и 9 години, съпруг и къща. Това за къщата може би само домакините ще разберат защо го споменавам. Не, че подценявам мъжете в грижата за дома…Та, отскоро реших, че моите 3 деца не са ми достатъчна публика и се захванах да учителствам на още 22.

Какво са предизвикателствата пред една млада майка на три деца?

Предизвикателствата… те са такива, каквито си ги поставим ние. За мен най-голямото предизвикателство е да загърбя стремежа си да давам всичко на децата (нямам предвид материално, разбира се). С третото вече все по-често и категорично си доказвам, че не бива да ги лишаваме от знанията им, придобити чрез ТЕХНИЯ опит. Обувам му гумените ботуши и гащеризона и го пускам в дъжда и калта на двора. После поемам дълбоко въздух, свличам всичко от него и не обръщам внимание на „бонусите“. Но детето е щастливо. Било е на чист въздух, аз съм свършила нещо. Той се е научил, че калта е хлъзгава и трябва да пази равновесие, когато е нагазил в нея, че после може да си измие ботушите в локвите, че в тях може да измие и колата си и т.н.

За справка, след номер едно постоянно тичах, за да го хвана, ако тръгне да пада, да му посреднича в комуникацията с другите деца на 2г. да не би да удари някое в процеса на „обмяна на опит“ и вещи. Миех всяка паднала играчка на земята, дори и вкъщи и т.н. Така съм научена, но още с второто стигнах, през опита, до знанието, че не бива да лишаваме децата от изследването на света, та дори и от микробите.

Иначе, като цяло, най-напечено става, когато трябва да се яде, спи, учи, в един и същи момент. Често изоставам с домакинските задължения, но лека полека започвам да включвам и децата във все повече от задачите, така че някой ден те ще чистят вместо мен – така сме се разбрали. Всъщност и сега ги обземат такива мераци, често, когато имат по-важни учебни задължения, после ми отнема час-два да минимизирам последствията, но то така се започва, нали…

 

Как съумяваш да отделиш време и за себе си?

Това се случва на етапи. Тъкмо номер две порасна малко,  започнах да ходя на народни танци и канго джъмпс, … спрях заради номер три. Родих, мина време, започнах да намирам пролуки и отново да ходя на спорт –  пандемия. Затвориха ни вкъщи. После тъкмо отново започнах да намирам някакви моменти – реших да уча италиански език и да рисувам нейрографики – започнах работа. И така всичко е на приливи и отливи, но ще дойде момент, в който ще ми остава повече време. Сега „инвестирам“.

 

Мислиш ли, че е геройство в наши дни да отглеждаш три деца?

Ако децата станат умни, възпитани, добри и отговорни пораснали хора, тогава може и да се почувстваме герои.

Често ми казват, че съм „майка героиня“. Не го приемам съвсем, чуждо ми е.

  • Ако геройството е в износването и раждането им, не ми е проблем, още пет мога да родя (да не ме чува мъжът ми).
  • Ако геройството е в това да им посвещаваш време и да ги обгрижваш – понякога дали е едно или са три е все едно.
  • Ако геройството е да ги обезпечиш материално – да, не е лесно, но пак мисля, че е според нагласата.

И все пак аз не съм сама. Имам до себе си моя страхотен съпруг, който помага и в домакинството, когато може, и с гледането на децата, и основно се грижи за финансите. Имаме и баби, които помагат понякога. Е, не оставаме сами, без нито едно дете – само двамата, но намаляват на моменти. Та, ако има герои, то те са няколко, а и нека ги отгледаме и дано тогава се почувстваме такива.

 

Имаш ли идеи и проекти, които би искала да реализираш, но все не ти остава време?

О, да! Безброй. В главата ми винаги има много идеи и творчески проекти. Част от тях са свързани с децата, част с мен самата и друга част – свързана с дома. Да не говорим за проект „Да посетим някое място“.

От една година съм събрала джаджи за „bussy board“ и все не успявам да намеря достатъчно време. Постоянно в главата ми има 7-8 игри и занимания за децата, които дебна момент да осъществя. В момента, в който успея да направя едно, в главата ми нахлуват още 3 нови идеи. Времето за мен е също един такъв проект. А колко неща искам да направя в градината… Но производителността ми на идеи е  доста висока и физически е невъзможно да постигна баланс „ Идея – изпълнение“.

Това понякога ме напряга, но така когато завърша нещо, съм по-щастлива, имайки предвид какво ми е коствало.

Понякога жената има нужда да разполага с повече от 24 часа, но за жалост времето е непреклонен съдник за всички ни. Какво би станало обаче, ако част от общоинвестираното време в една кауза носи сумиран резултат за всички, които са вложили само по  час на ден? Ние го наричаме мултипликация. Повече за силата на мултипликацията и как тя може да работи за теб можеш да чуеш тук.

 

Знам, че обичаш да учиш децата да използват ръцете и въображението си. Това е рядкост в наши дни. Разкажи за някой интересен ваш общ проект.

Да, за мен самата е много важно да творя. Самият процес от измислянето на нещо, което да направя, през начина по който да го направя до крайния продукт, е много зареждащ. Това ми дава много. Искам да го предам на децата ми, както аз съм го взела от баща ми. Така се учим да намираме бързо решения, да се адаптираме към условията, да променяме в движение планове, според междинните резултати, да черпим вдъхновение и да достигаме до крайната цел. Да развиваме естетическите си възприятия и да се чувстваме вдъхновени и удовлетворени. А когато е съвместна работата, да имаме и чувство на съпреживяване, да бъдем част от нещо, да споделяме радостта от постигнатите резултати.

И това не е всичко: творенето с ръце, подобрява фината моторика, тренира  сензитивността, развиването на мускулната памет и т.н. Това са не по-малко важни позитиви.

 

Приоритизирането на времето

В момента съм болничен и обръщам негативите в позитиви. Днес правихме бонбони от остатъци от печена тиква, кокосова мас, мед, сушени плодове и орехи за пълнеж и какао, кокос и сусам за овалване. На някои без пълнеж решихме да сложим и по едно зрънце нар за украса. В това начинание се включиха и трите деца. Най-малкият чудесно овалва в сусама. Вчера правихме кекс с двамата по- големи, а малкият се включи за яденето – няколко пъти. Предишния ден плетохме „Окото на Господ“ с прежда и шишчета. Някъде бях видяла такова творение и много ми допадна, потърсих из интернет и открих как се прави. Големият ми син е мнооого щурав, но така се вглъби, че дума не обели около час, направи 3 такива изделия, а това не е присъщо за него. Явно има и терапевтичен характер. Иначе се стремя да имаме както групови проекти, така и индивидуални с всеки от малчуганите, защото имат различни интереси и способности.

 

Открий таланта на детето и го поощрявай

Големият ми син обича да майстори, да забива пирони и да реже с трион. Последния проект, за който се сещам беше пано за подарък за юбилея на баба му. Показах му много интересни модели. На дървена дъска, забити гвоздейчета под формата на буркан, свързани с нишка и в „буркана“ поставени изкуствени цветя. Бях му направила и подарила един органайзер с пирончета, болтове, гайки, кукички, видийки, клещи, (той си има чук).

Една сутрин се будя от звук, неприсъщ за домашни условия. Влизам в стаята и виждам как нашият майстор реже една дъска с трион върху килима. Изпратих го навън, настаних го на един стол, посъветвах го как да застане. След около 30 минути, дойде с готовите нарязани 2 дъски, сковани с 2 малки летвички отзад. Добре му се беше получило. После нарисувах на един лист буркан, с точки по очертанията му за места за гвоздейчетата и го оставих да твори. След час и това беше готово. Махнах скицата, посъветвах го отгоре да сложи 2 затворени кукички и оплетох едно въженце от канап за закачалка между тях. Остана само да бъде лакирано и да поставим цветя. Вечерта, докато работех в градината, дружно с брат си и сестра си го лакираха. На другия ден поставихме живи цветя вместо изкуствени, както беше на модела, пригодихме и прозрачно контейнерче за вода за живите цветя. Получи се доста добре, но падна коване…

Какво ще пожелаеш на момичетата, които не се осмеляват да имат трето дете?

По-добре е да намираш причини да направиш нещо, отколкото извинения да не го направиш.

Не е страшно, въпрос на организация и правилно планиране. При мен понякога е сложно, защото са с малка разлика, оставам лятото сама за дни, но всичко минава, а трудностите дават много ценни уроци и умения.

  • Когато имах едно дете не готвех, не правех нищо странично, единствено чистех и перях. Бях много заета и изморена, нямах време за себе си.
  • Когато имах две деца започнах и да готвя от време на време,  започнах да намирам време за себе си, разбира се, пак си уплътнявах деня и си лягах късно, но имах две деца и много повече задачи.
  • Когато вече имам 3 деца, преди да започна работа готвех по 2 менюта на ден – балансирани и здравословни, 2 закуски с по 3 версии – според желанията, чистя, пера, гледах сама чиста зеленчукова  градина, извеждах децата 2 пъти на ден и разни други задачи.

В момента, в който създам някакъв ритъм в задачите си, винаги прибавям по още някоя или няколко…Така че, колкото по-зает е човек, толкова по-организиран и креативен става.

Пожелавам ви да бъдете много заети и всеки ден да предизвиквате себе си!

След това страхотно пожелание на Мая няма как да не се усмихна и да кажа, че всичко е въпрос на нагласа и добро планиране на времето.

Ако интервюто ти е харесало и искаш да стигне до повече хора, ще се радвам да го споделиш 🙂

 

Вашият коментар

Направи първата си крачка към промяна на потреблението с пакета "Лична хигиена" и получи веднага лична отстъпка. Продуктите в него съм подбрала специално за теб с много внимание и грижа. Научи повече
Включи се онлайн със стартов пакет и получи веднага 30% отстъпка и правото да развиваш собствен бизнес с Форевър Включи се сега
Свържи се с мен
НевенаViber
Искаш ли да знаеш повече за Алое Вера продуктите?

Запиши се за нашия бюлетин с новини и получавай полезни статии, новини за продукти и промоции или още нещо :)

Thank you for subscribing.

Something went wrong.