Минимализъм – що е то?

Less is more е формулата, която се крие в минимализма. По-малкото винаги е повече. Освобождавайки се от ненужни вещи, дрехи, предмети, ние всъщност си създаваме повече пространсво, спокойствие и подреденост. Знаете ли, че човек губи повече от 150 дни в живота си в търсене на вещи като телефон, ключове за кола, портфейл. А знаете ли, че има хора, които са се затрупали с толкова много вещи, че цял живот търсят себе си сред тях. Минимализъм можем да открием и приложим навсякъде около нас. Минимализъм има в музиката, изобразителното изкуство, та дори и в модата… Приложимо ли е това модно течение обаче за българина?

Много е равно на нищо

Начинът на мислене на повечето българи е, че непременно трябва да сме заринати със стари и непотребни вещи. Всяка уважаваща себе си дама на средна възраст има поне един костюм в гардероба, който не й става, но пази скъпи спомени с него и поради тази причина седи окачен и събира прах. Невъзможността обаче да се отърваваме от ненужните вещи, всъщност ни прави нещастни и объркани, защото това всява дисбаланс дори в нашите отношения с хората.

Как се справям аз

Много ми е трудно да дам конкретни насоки как да се отървем от ненужното и колко всъщност ни е нужно, за да сме щастливи. При мен с две малки деца, които непрекъснато се цапат и преобличат по два пъти на ден, ситуацията е потресаваща. Непрекъснато се боря с купища пране. Докато изпера 7-те перални с детски дрехи и ги прибера по шкафовете, отново са се натрупали толкова. Това ме напряга и изнервя, но си давам сметка, че на този етап ще е така. Опитвам се обаче да мисля в минималистичен аспект и съм си създала някои правила.

Пазарувам онлайн

Пазарувам предимно онлайн, защото така пестя време и няма шанс да се изкуша да купя нещо ненужно. Освен това, когато съм с децата по магазините, неизбежно се прибираме с подаръци и за тях. Продукти за лична хигиена, козметика, препарати и хранителни добавки включително и  за детския имунитет купувам от фирмата партньор, с която си сътруднича. Така не само пазарувам висококачествени продукти, които предварително съм проучила, но и печеля от собствените си покупки. Когато търся продукти в тези категории, винаги проучвам възможността един продукт да е алтернатива на няколко други. Така спестявам място и намалявам количеството на отпадъка, който оставям след себе си. За пример винаги давам универсалния препарат, който използвам вкъщи. Той замества сапун за ръце, веро, перилен препарат, препарат за всякакви видове повърхности, та дори и за стъкла.

Не изхвърлям храна

Вкъщи не изхвърляме храна – имаме си животни, които се грижат за това нищо да не отива в кофата за боклук. Смятам, че минимализъм можем да имаме и в хранителните покупки. Според данни на Българската банка от 2017 година храната, която българите са изхвърлили за една година, е достатъчна, за да изхрани около милион и половина души.

Редовно разчиствам работното си място и гардероба си

Разчистих работното си място – напоследък на повечето от нас ни се налага да работим от вкъщи, важно е да сме си обособили и разчистили работния кът, защото прекомерното претрупване или безпорядък водят до липсата на фокус.

Редовно разчиствам и гардероба си. Прилагам един трик – прибирам в един сак дрехи, които смятам, че повече не бих носила, ако не се сетя повече от месец за тях, то значи наистина вече не са ми нужни. Още повече, че вече има много места, на които можем да предадем дрехите си и те да достигнат на нуждаещи се хора. Радвам се, че вече не ми се налага просто да ги изхвърлям, защото това беше една от причините да отлагам сбогуването си с тях.

Уча децата се, че не са им нужни много вещи

Винаги когато поискат да се сдобият с нещо, което смятам, че няма да им е нужно, просто ги насочвам към място, на което можем да отидем с тези пари и да си прекараме наистина добре. За жалост две от пътуванията ни отпаднаха поради създалата се ситуация, но скоро и това ще отмине.

Колко ни трябва всъщност, за да сме щастливи?

Формулата е различна за всеки. Тя не се определя от брой вещи, а от усещането, което имаме за тях. Ако тези неща използваме постоянно и не събират прах в някой ъгъл, то значи са ни необходими. Бих искала да отправя към вас едно предизвикателство –  разчистите дома си и в рамките на месец  се разделяйте с 3 неща всеки ден, колкото и малки да са те. Сигурна съм, че ще започнете да се чувствате по-спокойни и леки. Живейте с усещането за свобода и не се привързвайте към вещите си!

Вашият коментар

Направи първата си крачка към промяна на потреблението с пакета "Лична хигиена" и получи веднага лична отстъпка. Продуктите в него съм подбрала специално за теб с много внимание и грижа. Научи повече
Включи се онлайн със стартов пакет и получи веднага 30% отстъпка и правото да развиваш собствен бизнес с Форевър Включи се сега
Свържи се с мен
НевенаViber
Искаш ли да знаеш повече за Алое Вера продуктите?

Запиши се за нашия бюлетин с новини и получавай полезни статии, новини за продукти и промоции или още нещо :)

Thank you for subscribing.

Something went wrong.