Комуникацията е в основата на човешките взаимоотношения. Много често обаче сигналите, които изпращаме, са погрешно разбрани. За да не изпадаме в неловки ситуации, трябва да сме подготвени и да разбираме невербалната комуникация. Езикът на тялото казва много повече от изречените думи.

Съвет № 1

Използвайте метода на огледалното отразяване

Когато срещнем човек за първи път е важно бързо да преценим точно как е настроен той към нас. Огледалното отразяване казва на нашия събеседник: „Аз не съм по-различен от теб, можеш да ми се довериш.“ Агледалното отразяване може да ви помогне да имате да привлечете нов партньор в живота, нов сътрудник или пък да се представите добре на интервю за работа. При всички случаи то работи за нас и ни приобщава към колектива или конкретната ситуация. Огледалното отразяване е едно от най-мощните средства за бързо постигане на съгласие и хармония.

Съвет № 2

Подреждането около масата. Къде да седнем и защо?

Позицията на сядане е ефективно средство за получаване на сътрудничество от хората на масата. Ако искаме да предразположим нашия събеседник и да го накараме да се съгласява с нас, сядаме до него. Тази позиция неимоверно ще създаде разбирателство и няма да провокира спорове. Ако седнем срещу него, това е конкурентно-отбранителна позиция. Това е мястото, което избираме, когато играем шах. В тази позиция трудно ще спечелим доверието му. С какъвто и бизнес да се занимавате, целта ви винаги ще е да успявате да видите и другаста гледна точка. Това няма да стане, като използвате конкурентната позиция. Тогава разговорите ще са значително по-неефективни и по-кратки.

Съвет № 3

Кимането с глава и как да го използваме ефективно

Кимането с глава има силно въздействие, когато искаме да убедим някого в нещо.  То създава предпоставки за разбирателство и сътрудничество. Ако кимаме с глава на нашия събеседник, докато говорим с него, той автоматично ще ни отвръща със същото, което увеличава вероятността да го накараме да се съгласи с нас.

Съвет № 4

Как да говорим пред аудитория

Хората изпитват по-голям страх да говорят пред аудитория, отколкото имат страх от смъртта. Означава ли това, че ако сте на погребение е по-добре да сте в ковчега, отколкото да четете надгробното слово?

  • Никога не казвайте на аудиторията, че сте притеснени. Тогава тя ще започне да се взира във вас с цел да види сигнали за това притеснение.
  • Не скръствайте ръце и не жестикулирайте прекалено много.
  • Разхождайте се около аудиторията и не сядайте.
  • Ако имате възможност да подредите позициите на публиката, използвайте формата на кръг или подкова.

Съвет № 5

Доброто първо впечатление

Хората изграждат до 90% от мнението си за вас през първите 4 минути и от 60% до 80% то се базира на невербалната комуникация.

  • Винаги се ръкувайте с отворена длан и стиснете със същата сила, с която стискат вашата. Не приключвайте първи ръкуването.
  • Не жестикулирайте много и си служете с ясни, прости и добре премерени движения.
  • Употребявайте силни думи като: здраве, пари, гаранция, любов, резултати, доказан.

Като заключение можем да кажем, че езикът на тялото е част от официалното обучение и бизнес подготовка в наши дни и той е доказано ефективен невербален модел на комуникация, който има за цел да въздейства и провокира.

Ако съм ти била полезна с тази статия, ще се радвам да я споделиш с приятели 🙂

Вашият коментар

Направи първата си крачка към промяна на потреблението с пакета "Лична хигиена" и получи веднага лична отстъпка. Продуктите в него съм подбрала специално за теб с много внимание и грижа. Научи повече
Включи се онлайн със стартов пакет и получи веднага 30% отстъпка и правото да развиваш собствен бизнес с Форевър Включи се сега
Свържи се с мен
НевенаViber
Искаш ли да знаеш повече за Алое Вера продуктите?

Запиши се за нашия бюлетин с новини и получавай полезни статии, новини за продукти и промоции или още нещо :)

Thank you for subscribing.

Something went wrong.